Facebook Pixel Code
x
We use cookies to create the best experience for you. Keep on browsing if you are OK with that, or find out how to manage cookies.

The Natural History Museum in London from 19th Century to Modernity Essay Example

Show related essays

The Natural History Museum in London from 19th Century to Modernity

This is a preview of the 4-page document
Read full text

The painted panels, on the ceiling, are in dark shades, which make the ceiling appear lower than it is. This makes a person feel intimate with the room; the vast spaces do not overwhelm people. The lighting in the museum is cleverly done so as not cause reflective glares when viewing the exhibits. The light emanates from hidden lighting sources on the walls and panels for effect and for protecting the exhibits from degradation by direct light. The museums architectural design is done to maximise the use of natural light effectively, which gives a specimen, its true appearance, as opposed to artificial light, which might give an exhibit a false appearance or perception (Anderson, 2004 p81). The functionality aspect of the museum design is attenuated by saving up on energy because there is less use of electricity for lighting. The spaces are large enough allowing smooth flow of light, air and sound.The interior design of each room is modified to correspond to the type of exhibits on display by use of matching themes, art pieces and sculptures. The colours used, in each room, amplify the aesthetic appearance of the room where some colours are contrasted, with others or the main theme, in the room to create an awe inspiring scene. In some rooms, the ambience is magnified through the use of sound to recreate the natural setting of an event or specimen on display. In some areas, technology is integrated into the design by using audio visual material. There are windows, high up in the walls, which have coloured panes that produce coloured light, which is directed on specific parts of the walls producing an artistic impression especially, in the exhibition gallery on the second floor. These naturally produced lights coming from the high walls reduce the intimidating effect that high ceilinged rooms have on people. The spaces are well ventilated by low laying windows making the air circulation in the halls efficient and fresh; this increases the level of comfort for those in the museum (Anderson, 2004 p116).The Natural History museum of London was built by a visionary architect who had the insight on how architectural designs of the coming generations would be designed, and the challenges they would meet. Albert Waterhouse knew that energy costs would continue rising so his inclusion of large windows both high up and low on

This is a preview of the 4-page document
Open full text

Bibliography

Anderson. G. Reinventing the Museum: Historical and Contemporary Perspectives on the Paradigm Shift. Rowman Altamira, 2004.
Close ✕
Tracy Smith Editor&Proofreader
Expert in: Architecture, Family & Consumer Science, Tourism
Hire an Editor
Matt Hamilton Writer
Expert in: Architecture, Journalism & Communication, Performing Arts
Hire a Writer
preview essay on The Natural History Museum in London from 19th Century to Modernity
WE CAN HELP TO FIND AN ESSAYDidn't find an essay?

Please type your essay title, choose your document type, enter your email and we send you essay samples

Contact Us